Zoals mensen die PDS* hebben wel weten, is deze aandoening heel vervelend en wordt het dagelijkse leven negatief beïnvloed. Lichamelijke klachten en ongemak zijn onderdeel hiervan, maar ook sociaal, psychisch en emotioneel drukt PDS een stempel op het bestaan. Dit kan weer voor stress zorgen terwijl stress nou juist een negatief effect heeft op het darmstelsel. Zo kan iemand met PDS in een neerwaartse spiraal belanden.
Met behulp van hypnotherapie kan deze neerwaartse spiraal doorbroken worden en verminderen of verdwijnen de klachten. Maar al te vaak wordt gezegd dat men moet leren leven met de klachten die bij PDS horen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat 85% van de mensen baat heeft bij hypnotherapie! De behandelmethode is ontwikkeld door Dr. Whorwell (gastro-enteroloog in Manchester) en klinisch hypnotherapeut Michael Mahony. Prof. A.Smout (MDL-arts in het AMC) speelt in Nederland een belangrijke rol. Marc Benninga (Kinderarts en UvA-hoogleraar) doet al ruim tien jaar onderzoek naar hypnose bij klinderen met buikpijn. Bekijk ook deze documentaire.
Hypnotherapie heeft een gunstige invloed op de fysiologie van ons lichaam. De behandeling bestaat uit een combinatie van hypnotherapie, therapeutische gesprekken, lichaamsgerichte oefeningen, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en psycho-educatie. De therapie is gericht op lichamelijk herstel en het vergroten van stressbestendigheid en zelfvertrouwen.
In feite wordt geleerd de darmen als het ware te "managen". In 5 tot 10 sessies ervaren de meeste mensen een enorme verbetering in kwaliteit van leven waarbij de klachten grotendeels of geheel verdwijnen.
Zelf leid ik al jarenlang collega-hypnotherapeuten op tot PDS-therapeut bij het BivT en sinds kort ook tot therapeut PDS-kind en jeugd.
Meer weten? Klik hier voor een artikel van de Samenwerkende PDS-Therapeuten
Meer lezen? Klik hier voor een artikel van de Samenwerkende PDS-Therapeuten
*PDS: prikkelbare darm syndroom, ook wel bekend als spastische dikke darm of irritable bowl syndrom/IBS